Продължаваме поредицата разговори с д-р Димитър САЛАБАШЕВ, нач.отд. Хирургия в МБАЛ „НиаМед“ – гр. Стара Загора. Повод за днешната ни среща е лапароскопската хирургия, практикувана от опитни хирурзи в „НиаМед“ и от самия д-р Салабашев.

- Здравейте, д-р САЛАБАШЕВ. Четем много за безкръвни операции, бързо възстановяване, минимални разрези, времето на болничния престой се свежда до минимум… Вярно ли е това?
- Добър ден. Да, лапароскопската хирургия е голямо постижение на съвременната медицина. Лапароскопията като метод на лечение придобива все по-голяма популярност и у нас, като за някои болници в страната е рутинна операция. Това не трябва да ни изненадва, тъй като първата успешна такава операция е била извършена в далечната 1983 г. в Германия. Оттогава виждаме само и единствено предимства на т.нар. минимална инвазивна хирургия.

- Какви най-общо са предимствата на този тип операции?
- На първо място - бързо възстановяване в следоперативния период. Това е изключително важно за голяма част от вашите читатели, зная това. Говоря както за общото укрепване на организма след операцията, така и за самия болничен престой, който се свежда до 24-48 часа след инвазивната интервенция. Оперираме ви в понеделник и в сряда имате великолепен шанс да си бъдете у дома за вечеря. Болката след такава операция е сведена до минимум, несравнима с обикновена операция. Затова и тези операции често пъти са наричани „безкръвни“ – малък разрез, малка болка. Това от своя страна дава и следващото голямо предимство: при лапароскопските операции нанасяме минимални травми на коремната стена, раничката е малка и заздравява бързо и така имаме отличният козметичен ефект.

- Какво, най-общо, представляват тези лапароскопски , „безкръвни“, „минимално инвазивни“ и т.н. операции и необходима ли е пълна упойка за тях?
- Да, лапароскопията се извършва под обща анестезия, като се използват най-често три малки отвора на коремната стена (5 -10мм), през които се въвеждат камерата и работните инструменти. Лапароскопът представлява прибор, съчетаващ оптика и осветително тяло. Общата му дебелина е колкото на обикновена химикалка. Приборът прониква в корема през малък отвор в областта на пъпа. Органите стават видими през оптиката.Инструментите, с които се работи, обикновено са по-тънки от обикновена химикалка. Задействането на тези инструменти позволява органите да бъдат размествани, промивани, освобождавани от сраствания, разрязвани, зашивани, ампутирани.

- За кого са подходящи тези операции?
- Универсален отговор няма. По-лесно ще ми бъде да ви кажа за кого не са подходящи. Но всеки, които желае да провери възможността да се оперира в „НиаМед“ с лапароскопия, може да заповяда на консултации при нас. Сряда от 12 до 14 ч. е ден на отворените врати за хирургия в „НиаМед“. Тогава, ако имаме късмет да не сме в операция, се запознаваме с бъдещи пациенти , показваме им отделението, стаите и апаратурата и разговаряме за това, как можем да разрешим техните здравни проблеми.

- За кого не е подходяща лапароскопията?
Неподходящи за тази операция са пациенти с предишни операции пради опасност от сраствания, жени в напреднала бременност, както и пациенти с болестно затлъстяване ІІІ-ІV степен, но в крайна сметка хирургът също преценява противопоказанията в зависимост от опита си.

Научихме любопитни неща за лапароскопските операции. Радваме се, че в „НиаМед“ – Стара Загора има хирурзи, апаратура и компетентост за изпълнението им. Желаем на своите читатели здраве, а на „НиаМед“ – безболезнено и безкръвно лечение и бързо възстановяване на всички техни пациенти!

В-к "Марица-Изток", Раднево, ноември 2012 г.