Подготовката за раждане трябва да започне още с появата на двете чертички на теста за бременност. Бременността и раждането са важен и сложен етап от живота на жената и бебето. Но подготовката за тях ще ти помогне да ги превърнеш в уникално и красиво преживяване.

Колкото по-задълбочено и последователно се подготвиш за момента на раждането, толкова повече се повишават шансовете ти то да премине по възможно най-добрия начин за теб и бебето. Важното е да осъзнаеш, че това е процес, който зависи основно от родилката и детето, а не от лекарите.

В много голяма степен у нас е разпространена нагласата, че раждането е вид болестно състояние, заради което трябва да се оставиш изцяло в ръцете на лекарите, които да си свършат работата възможно по бързо. Последствията от подобно мислене могат да се прочетат по много форуми – безкрайно количество разкази на майки, преживели кошмарни ситуации, преминали през неприятни процедури, изненадани от болката, стреса и лошото отношение в болниците.
Незнайно защо ние се подготвяме, четем и тренираме дори за интервю за работа, но пропускаме възможността да се образоваме в нещо толкова по-важно като раждането.

Всъщност раждането е нещо като танц за двама – майката и бебето. Появата на бял свят е празник на живота, дори духовно изживяване, стига да не се пречи на естествените процеси и да може родилката да се чувства спокойна, сигурна и в приятелска атмосфера.

Подготовката може да бъде както физическа, така и психическа. Още в началото трябва да си убедена и да изхождаш от следната позиция, че раждането не е просто лекарска манипулация, а процес, който зависи от теб, че активната страна сте ти и бебето и че начина на протичане зависи от теб. Ти имаш правото да избираш как, по какъв начин, в каква поза и къде да раждаш. Ти можеш да откажеш така наречените рутинни манипулации, с които лекарите обикновено целят да поемат контрол над теб и раждането и евентуално да съкратят процеса. Правата ти на пациент в болницата включват всичко изброено, ако си добре информирана ще можеш да вземеш правилните решения и да си сътрудничиш с лекарския екип, без обаче да допускаш отношение и манипулации, които не желаеш.

Другият важен момент е изборът на лекар, акушерка, дула или друго лице на което да се довериш за родилна помощ. В много родилни домове вече допускат присъствието на бащата. Ако той е посещавал с теб курсове и се е подготвял за раждането, може да ти окаже голяма психическа подкрепа, да спомогне за твоя комфорт, което е много важно в момента на раждане.
Изборът ти на лекар или акушерка (според промените в закона вече имаш право на избор само на акушерка) трябва да стане внимателно, след предварителни разговори с въпросните. След като си изясниш плана за раждане, е добре да се срещнеш лично с медицинските лица и да обсъдиш с тях твоите желания и виждания. Така ще прецениш до каква степен те са готови да откликнат на идеите ти и на плана ти за раждане. Когато избираш, трябва да си убедена в договорките с медицинското лице и да му имаш доверие.

Можеш, също така, да избереш и дула за своето раждане. Възможността е от скоро и за съжаление само в столицата. В център „Естествени идеи” предлагат тази услуга. Дулата не замества медицинските лица, тя се грижи за психическия и физически комфорт на раждащата и й помага в родилния процес като облекчава физическия дискомфорт, като разговаря с нея и я подкрепя.

Важен момент от подготовката за раждане е физическото ти състояние упражненията, които укрепват тялото. Има множество възможности – йога за бременни, плуване, аква аеробика, различни комбинации от физически упражнения с и без уреди, натоварващи различни групи мускули, както и незаменимите упражнения на Кегел за тазовото дъно. Избери своя начин на упражнения, който ще пасне на твоя темперамент и ритъм на живот, важното е да ти е приятно, а не да се натоварваш и насилваш. Не пропускай и упражненията за дишане и релаксация. Те заемат важно място в хода на раждането и могат да ти помогнат много.

Храненето е здраве, а здравето е особено важно по време на бременност и раждане. Задължителна е консумацията на пресни плодове и зеленчуци в големи количества, редовно и по възможност в сурово състояние. Месото е добре да не е мазно, сурови ядки, кълнове, чайове и много вода също са препоръчителни. Избягвай всякакви вредни храни – газирани напитки, полуфабрикати, колбаси, тестени изделия, сладкиши, пържени и пакетирани храни. Всички те натоварват имунната ни система с токсини, които се предават и на детето.
Зелените и червени зеленчуци съдържат много витамини и минерали, които спомагат за укрепването на матката и за нормалното развитие на плода.
В последните седмици от бременността може да наблегнеш на растителните масла, които повишават еластичността на тъканите.

Психическия комфорт, увереността в собствените сили и липсата на страхове и притеснения се отразяват директно на процеса на раждане. Той е ръководен от специфичен хормонален баланс, който много бързо се нарушава ако има неизчистени страхове, негативно отношение и притеснения. Комфортът и спокойствието ти се отразяват цялостно благотворно на организма, в частност дори на кръвообръщението, което е важно за развитието на плода.
В този смисъл е от значение и твоята настройка за раждането – тя трябва да е позитивна, да си уверена, че ти имаш силите, че тялото ти знае какво да прави, че това е естествен процес, заложен у нас и че всичко ще премине чудесно.
undefinedКонцентрирай се върху тези мисли, насочи любовта си към бебето, то я усеща. Върху него се отразяват всички твои емоции, както позитивни, така и негативни. Така че е важно и бебето ти да усеща любов, сигурност и спокойствие, за да се появи на бял свят безпроблемно.

Избирай курсове за бъдещи родители, както и литература по въпроса, като се съобразиш с няколко важни фактора. Школите за раждане трябва да ти предложат информация, съобразена с най-новите тенденции в областта, а не да затвърждават остарелите практики, които масово се прилагат в нашите родилни домове. Запознай се предварително дали съответния курс или книга могат да ти дадат реална информация относно това как ти сама да си помогнеш, да анализираш и разпознаеш сигналите на тялото си и да предприемеш адекватните действия. Курсовете, в които само те учат какви са етапите на раждането и каква е женската анатомия не вършат работа. Лекторите трябва да са готови да отговарят на въпроси, да имат широка обща култура в областта и на алтернативната медицина, на хомеопатията и други подобни методи. Препоръчително е да посетиш курса заедно с бъдещия татко.


Материалът е на moetodete.bg

ПОСЕЩАВАЙТЕ КУРСОВЕТЕ "УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ" НА МБАЛ НИАМЕД, ВОДЕНИ ОТ ОБИЧАНАТА И С ГОЛЯМ ПРАКТИЧЕСКИ ОПИТ АКУШЕРКА БАЙЧЕВА. ЗА ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ СЛЕДЕТЕ САЙТА НА НИАМЕД!