georgieva.jpg

11 май 2013 : 06:00 / МБАЛ НиаМед

На 12 май се празнува Международният ден на сестринството и професията на медицинските сестра и фелдшерите. Това е рожденият ден на Флорънс Найтингейл, която през 1910 г. внася големи промени в начина на подаване на сестринска помощ и успява да намали чрез въвеждането на основни принципи, сред които денонощно следене и грижа за болните, смъртността над 100 пъти.
Послучай Международния ден на сестринството Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи организира празник в Стара Загора, на който бяха раздадени почетни грамоти на номинираните в отделните категории. В категория "Професионалист на 2012 г." МБАЛ номинира две от най-обичаните сестри от своя екип.

Йорданка Енчева Георгиева – мед. сестра


Медицинска сестра. От 1973г. работи в Хирургично отделение. През периода1975-1985г. е медицинска сестра в Здравната служба в с. Каменово. От 1986г. до 2012г. (излиза в пенсия) е старша медицинска сестра в Операционен блок на МБАЛ” Проф. Д-р „Ст. Киркович” .От 2013г. е операционна сестра в Хирургично отделение на МБАЛ” НиаМед” ООД. С общо 40 години трудов стаж.

Веска Михайлова Калева- акушерка


Акушерка. От 1979 г. работи в Родилна зала към Окръжна болница гр. Стара Загора. В периода 1995- 1998г. е преподавател в Медицински Колеж гр.Стара Загора, след което отново с връща като акушерка в Родилна зала. От 2007 до сега работи в МБАЛ” НиаМед” ООД в Акушеро-гинекологично отделение. С общо 34 години трудов стаж.

На тържествена церемония на 10 май 2013 г. в Залата на библиотека "Захарий Княжевски" на 10 май 2013 г. номинираните сестри, фелдшери и акушерки бяха наградени от Председателя на БАПЗГ Милка Василева. Голямата награда за Цялостен принос към професията получи Йорданка Георгиева - операционна сестра от "НиаМед".

"Изключително съм развълнувана от признанието, то значи много за мен" - сподели пред "Национална Бизнес Поща" здравният работник - "Хубаво е да видиш, че трудът на ума и сърцето ти се оценява с едно топло, човешко и професионално призвание". "Никога не съм си представяла, че мога да работя нещо друго - призна си тя - според мен да бъдеш медицински работник е призвание!"