05 мар 2012 : 14:53 / МБАЛ НиаМед

С тържествен водосвет и молебен за здраве и благоденствие бе открито новото гастроентерологично отделение на МБАЛ „НиаМед“.
В него се извършват ендоскопски изследвания, абдоминална ехография, чернодробна биопсия и коремни пункции.
Отделението се оглавява от д-р Катя ТОДОРОВА, специалист Вътрешни болести и Гастроентерология, гл.ас. в катедра Вътрешни болести на Университетска болница - Стара Загора. Тя притежава сертификати за работа II ниво Абдоминална ехография с Доплер и Горна и долна Ендоскопия.
В екипа е и известната д-р Мария ДОНЧЕВА, специалист Вътрешни болести и Гастроентерология, която от 1988 до 2012 г. оглавяваше I Вътрешно Гастроентерологично отделение в МБАЛ „Ст. Киркович“ – Стара Загора. Тя е сертифицирана за работа по ехография и ендоскопска дейност и притежава специализации по конвенционална и Доплер ехография.
Д-р Веселин ЛЮБЕНОВ, друг уважаван член на екипа, има пет годишен стаж в Спешна помощ към УМБАЛ – Стара Загора, работил е и във II Вътрешна клиника към Университетска болница.
Отделението разполага с 10 легла, готови във всеки момент да приемат пациенти с направление за хоспитализация от личния лекар, специалисти от доболничната помощ или по собствено желание – за изследвания и лечение на стомашно-чревни оплаквания.
Отделението работи със Здравната каса по всички клинични пътеки и е оборудвано с модерна езо-фаго-гастро дуоденоскопска и колоскопска апаратура, както и с 4-D ехограф.
Първите пациенти постъпиха за лечение още на втори март 2012 г., преди официалното му откриване.
Гастро-ентерологията на МБАЛ „НиаМед“ ще работи за запазване на здравето и живота на хората в цяла Югоизточна, Централна и Северна България.