20121017092523framar_in-vitro.jpg

06 фев 2013 : 09:48 / МБАЛ НиаМед

С тържествен водосвет и "На многая лета" на 4 февруари 2013 г. СБАЛГАР "Д-р Малинов" и МБАЛ "НиаМед" обявиха съвместния си проект - откриването на Център за Репродуктивно Здраве в гр. Стара Загора. Той се осъществява с единствената цел да бъде подпомогнато, улеснено и довеждано до успешен финал желанието на стотици двойки от Южна България с репродуктивни проблеми – да имат дете.

История на идеята за проекта:
Основал собствена ин витро болница в София през 2001 г., д-р Малинов и екипът му имат възможност да се обучават при водещи специалисти в световен мащаб в областта на изкуственото оплождане – Израел, САЩ, Германия, Австрия и Белгия.

Мечтата му среща пълната подкрепа на един от най-популярните и обичани в Южна България АГ специалисти д-р Христов – водещ АГ специалист, основател и собственик на МБАЛ „НиаМед“ – Стара Загора. Като практикуващ АГ специалист д-р Христов и неговият АГ екип мечтаят освен да помагат на новия живот да се роди – да станат съпричастни и към великото чудо на зачатието.

Инвестиции в апаратура и специализации на лекарския екип:

С последното си техническо обновяване клиника „Малинов“ – гр. София се превръща в най-високо технологичната клиника по репродуктивно здраве в България, а по технологични иновации се нарежда сред петте най-добри клиники в Европа. В нея се работи с микроманипулатор Leica AM 6000. Подобен апарат е първи за България, а в света съществуват не повече от 10. Той се използва за IMSI – инжектиране на предварително подбран сперматозоид с добра морфология при високо увеличение на образа - над 16 000 пъти. Апаратът се отличава и с изключителна прецизност и сигурност, осигурявайки безопасност на биологичния материал. Системата работи и с вграден светлинен поляризатор, което я отличава от обикновените микроскопи, позволявайки на специалиста да избере най-добрия момент за оплождане на клетката.

СНИП микрочиповата технология, въведена наскоро в генетичната лаборатория на клиниката, е първата не само в България, но и в Централна и Източна Европа. Използват се натрупаните данни от разчетения човешки геном, за да се установи дали има промени в генетичния материал на новооплодената яйцеклетка чрез ИКСИ. Така всяка бройна аномалия на хромозомите може лесно да се установи от апарата, като например синдром на Даун, на Клайнфелтер, на Патау и др. Приложението на новите технологии спестява значителни средства на двойките при евентуално налагащи се последващи опити за ин витро.

Ин Витро специалистите в клиника „Малинов“ – гр. София д-р Петра Сeмeрджиева и д-р Александър Калчев са специализирали в продължение на две години в най-големите болници в света, легендарни в областта на методите за асистирана репродукция – в Аcacio Fertillity в Ориндж Каунти, Калифорния, както и по проблемите на стерилитета в Льовен- Белгия, в Израел, Италия, Австрия и Германия.

Д-р Николай Христов има над 30 години стаж като АГ специалист в областта на раждането и всички видове гинекологични операции и манипулации. Притежава втора специалност онкология. Именно неговите умения и познания стоят в основата на успеха на АГ отделението към МБАЛ и МЦ „НиаМед“. Д-р Милка Салджийска е АГ специалист с дългогодишен стаж по специалността. Тя специализира в областта на ултразвуковата диагностика - морфология на плода, Доплерово изследване на плода, фетална ехокардиография, хромозомни заболявания на плода. Член е на Международната асоциация за ултразвук в Акушеро-гинекологичната дейност.

Д-р Мира Христова е специализант по АГ с множество курсове и специализации, сред които курсове по 3D и 4D ехография и курс по лапароскопия.

Смисъл на Център за Репродуктивно Здраве – Стара Загора – С появата си за пръв път в България с комбинираните усилия на СБАЛГАР „Малинов“ и МБАЛ „НиаМед“ се създава здравно заведение, в което пациентите получават пълен и затворен цикъл здравни услуги в областта на репродуктивното здраве - диагностика на проблемите, оперативно лечение, ин витро лаборатория, репродуктивна имунология и генетични изследвания, проследяване на цялата бременност от самото й начало, пълен набор изследвания по време на бременността, АГ консултации, Училище за бъдещи родители и раждане в МБАЛ „Стара Загора“.

Накратко за МБАЛ „НиаМед“, където се помещава Център за Репродуктивно Здраве – Стара Загора - В МБАЛ „НиаМед“ с перфектен сграден фонд се ползва чисто нова апаратура и клинично обзавеждане. Привлечени на работа едни от най-добрите специалисти в своите области. Стартирала като Акушеро- гинекологична болница преди 7 години, днес „НиаМед“ има развити собствен медицински център, клинична лаборатория, образна диагностика, АГ отделение, неонатология, ОАИЛ, хирургично отделение II ниво и гастро-ентерология и е предпочитано здравно заведение в Старозагорска област и цяла Южна и Югоизточна България с пациенти от страната и чужбина.