2.jpg

17 фев 2013 : 10:37 / МБАЛ НиаМед

Замърсяването на околната среда се превърна в основен проблем за жителите на Хасковска и Кърджалийска област. Това доведе до възникване на мутации в половите и соматичните клетки на населението в тези региони, чиято клинична изява са стерилитет, спонтанни аборти, мъртвородени деца, раждането на деца с наследствени и вродени заболявания, както и развитието на злокачествени заболявания.

Успешното решаване на този проблем може да бъде направено само с прякото участие на колеги от местните здравни заведения.

В тази връзка на 15 февруари 2013 г. екипите на Центъра за Репродуктивно Здраве - Стара Загора и СБАЛГАР "Д-р Малинов" представиха работата си в областта на помощта, която оказват на двойки без деца от цяла Южна България. Бяпа представени както революционно новата апаратура, с която СБАЛГАР "Д-р Малинов" разполага, така и опитът на членовете на екипа в извършването на лечение и манипулации за успешно забременяване на жените от двойки с репродуктивни проблеми.

На срещата беше представена и катедра ГЕНОМИКА към известната ин витро болница, като проф. Драга Тончева, ръководител на катедрата, изнесе лекция на тема "Генетични изследвания при репродуктивни неблагополучия и детски болести в педиартията и неонатологията".

Събитието беше уважено от лекари от Хасково, Димитровград и Кърджали.